Έντυπο έκθεσης Παρατηρητή Διαιτησίας

 

Ο Παρατηρητής διαιτησίας πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες και να χρησιμοποιεί τα κριτήρια αξιολόγησης τα οποία αποφασίζει η Επιτροπή Διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ.

 

Ο σκοπός αξιολόγησης των διαιτητών και βοηθών διαιτητών στους αγώνες είναι να:

 

1.    Αποστέλλεται στην ΟΥΕΦΑ μέσω των εκθέσεων χρήσιμη αξιολόγηση της απόδοσης των μελών της διαιτητικής ομάδας.

 

2.    Διασφαλίζεται η ομοιόμορφη ερμηνεία και εφαρμογή των κανονισμών διαιτησίας.

 

3.    Γίνονται προφορικές και γραπτές εκτιμήσεις για την απόδοση των διαιτητών και όπου απαιτείται των βοηθών διαιτητών, των επιπρόσθετων βοηθών διαιτητών και των τέταρτων διαιτητών.

 

4.    Εντοπίζονται νέοι ταλαντούχοι διαιτητές.

 

5.    Δίδονται συμβουλές πως μπορούν οι διαιτητές να βελτιώσουν την απόδοση των (εκπαίδευση των διαιτητών).

 

Ο σκοπός της έκθεσης του Παρατηρητή είναι:

 

 

Βαθμολόγηση των μελών της διαιτητικής ομάδας

 

1.    Η επίτευξη ομοιομορφίας σε ότι αφορά την βαθμολόγηση των μελών της διαιτητικής ομάδας.

 

2.    Η βαθμολόγηση των διαιτητών, βοηθών διαιτητών και επιπρόσθετων βοηθών διαιτητών με βάση την περιγραφόμενη κλίμακα η οποία αντανακλά την ατομική απόδοση και την φύση των καθηκόντων τους.

 

3.    Η χρησιμοποίηση της ηλεκτρονικής αποστολής της έκθεσης μέσω του FAME και η αποστολή της στην ΟΥΕΦΑ εντός 48 ωρών από της λήξεως του αγώνα.

 

4.    Η χρησιμοποίηση συγκεκριμένων και με ακρίβεια παραδειγμάτων μέσα στην έκθεση για να στηρίζονται τα σχόλια της έκθεσης.

 

 

1.    Γενικά σημεία της επίβλεψης και παρατήρησης του Διαιτητή

 

        Ανάλυση κατά τη διάρκεια του αγώνα

 

  • Ο εντοπισμός οποιασδήποτε προληπτικής ή αποτρεπτικής στιγμής/στιγμών/αποφάσεων οι οποίες επηρεάζουν το είδος και την εξέλιξη του παιγνιδιού.

 

  • Η εκτίμηση της αντίδρασης στην αλλαγή του ρυθμού του αγώνα και των αποφάσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του.

 

  • Η εκτίμηση της (προσωπικότητας), συνέπειας και του θάρρους του διαιτητή σε αποφάσεις που λαμβάνονται μετά από δύσκολες καταστάσεις/ αποφάσεις του.

 

2.    Κλίμακα αξιολόγησης διαιτητών και βοηθών διαιτητών

 

        9.0 – 10.0       εξαιρετική

 

        8.5 – 8.9         Πολύ καλή.  Ορθή σημαντική απόφαση  (εις)

 

        8.3 – 8.4         Καλή.  Αναμενόμενο επίπεδο απόδοσης

 

        8.2                   Ικανοποιητική με μικρά σημεία για βελτίωση

 

        8.0 – 8.1         Ικανοποιητική με σημαντικά σημεία για βελτίωση

 

        7.9             Ένα καθαρό διαιτητικό λάθος (χωρίς το λάθος η βαθμολογία 8.3

και άνω).

 

7.8            Ένα καθαρό διαιτητικό λάθος (χωρίς το λάθος η βαθμολογία

8.0 – 8.2).

 

7.5 – 7.7         Κάτω από την αναμενόμενη.  Πτωχός έλεγχος/ σημαντικό σημείο/α για βελτίωση.

 

7.0 – 7.4         Απογοητευτική με ένα καθαρό διαιτητικό λάθος η μια απόδοση με δύο ή περισσότερα καθαρά διαιτητικά λάθη.

 

6.0 – 6.9         Απαράδεκτη απόδοση

 

Σημειώστε στο δεύτερο κουτί ποια βαθμολογία θα δινόταν χωρίς το καθαρό διαιτητικό λάθος.

 

Κάθε κριτήριο στην έκθεση θα αξιολογείται με βάση τα γεγονότα τα οποία έγιναν κατά τη διάρκεια του αγώνα τα οποία πρέπει να συνοψίζονται και να περιγράφονται με ακρίβεια.

 

Σημειώστε ότι η βασική απόδοση η οποία ανταποκρίνεται στην αναμενόμενη απόδοση 8.3 έως 8.4 ερμηνεύεται σαν μια καλή απόδοση.

 

Οι διαιτητές οι οποίοι έχουν αυτή τη βασική απόδοση και είναι ικανοί για περισσότερη εξέλιξη θα πρέπει να αναμένουν βαθμολογία μέσα σ’ αυτή τη σειρά.

 

Μια περισσότερο λεπτομερής επεξήγηση

 

9.0 – 10     Είναι για μια εξαιρετική απόδοση σε ένα πολύ δύσκολο παιγνίδι.

 

8.5 – 8.9    Είναι για μια πολύ καλή απόδοση σε ένα δύσκολο ή πολύ δύσκολο παιγνίδι.

 

8.3 – 8.4    Είναι μια καλή απόδοση σε ένα κανονικό παιγνίδι με το μήνυμα ότι ο αξιολογημένος διαιτητής πρέπει να συνεχίσει αυτό το επίπεδο απόδοσης στο επόμενο παιγνίδι.

  

8.2              Όταν η απόδοση αξιολογείται σαν ικανοποιητική αλλά κάποιες μικρές περιοχές απόδοσης χρειάζονται βελτίωση.

 

8.0 – 8.1    Είναι για μια απόδοση η οποία έχει ανάγκη βελτίωσης σε σημαντικές περιοχές.

 

7.9              Όταν ο διαιτητής είχε μια καλή απόδοση ή καλύτερη απόδοση 8.3+ αλλά με ένα καθαρό διαιτητικό λάθος που έχει σχέση με μια σημαντική απόφαση (π.χ κόκκινη κάρτα, πέναλτι κ.λ.π) η βαθμολογία είναι 7.9 ή πιο ψηλή.

 

7.8              Όταν ο διαιτητής είχε μια απόδοση η οποία βαθμολογείται με 8.0, 8.1 ή 8.2 αλλά με ένα καθαρό διαιτητικό λάθος που έχει σχέση με μια σημαντική απόφαση (π.χ κόκκινη κάρτα, πέναλτι κ.λ.π) η βαθμολογία πρέπει να είναι 7.8 ή πιο ψηλή.

 

7.5 – 7.7    Ο διαιτητής δεν είχε καθαρό λάθος αλλά έχασε γενικά τον έλεγχο του παιγνιδιού και έχει σημαντικά σημεία για βελτίωση.

 

7.0 – 7.4    Υπήρξαν πέρα του ενός καθαρά διαιτητικά λάθη (π.χ κόκκινη κάρτα, πέναλτι κ.λ.π) ενδεχόμενα δε και σημαντικές περιοχές οι οποίες χρειάζονται βελτίωση.

 

6.0 – 6.9    Μια μη αποδεκτή απόδοση με καθαρά διαιτητικά λάθη, με σημαντική πειθαρχική ασυνέπεια / και ή έλλειψη ελέγχου του παιγνιδιού.  Όταν δίδεται βαθμολογία κάτω από το 7.0 σε οποιοδήποτε διαιτητή, το τμήμα διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ πρέπει να ενημερώνεται με e-mail με λεπτομερείς εξηγήσεις.

 

Βαθμολογία 0.1 θα αφαιρείται όταν ο διαιτητής αποτυγχάνει να δείξει μια κίτρινη κάρτα σε ένα παίκτη για μια παράβαση ή δείχνει κίτρινη κάρτα λανθασμένα σε ένα παίκτη.

 

Σε περίπτωση γεγονότων τα οποία δεν έτυχαν χειρισμού με ορθό τρόπο, ο Παρατηρητής πρέπει πρώτα να τα αναφέρει προφορικά στους διαιτητές κατά τη διάρκεια της συζήτησης μετά τον αγώνα και μετά επίσης να τα συμπεριλάβει στην γραπτή έκθεση, με καθαρή περιγραφή (ες) και αναφορά (ες) στο λεπτό/α.

 

Οι Παρατηρητές δεν πρέπει να αμείβουν το διαιτητή ο οποίος στη συνέχεια παίρνει σωστές και θετικές αποφάσεις.

 

Σε περίπτωση βαθμολογίας 7.7 και κάτω ο Παρατηρητής πρέπει να αναφέρει θέματα για βελτίωση και αφού ενημερώσει τους διαιτητές να τα συμπεριλάβει στην έκθεση του.

 

Για να δώσει ο Παρατηρητής ψηλότερη βαθμολογία από το 8.4 πρέπει ο διαιτητής να πάρει ορθές κρίσιμες και σημαντικές αποφάσεις (αυτές μπορεί επίσης να ήσαν αποτρεπτικές ενέργειες οι οποίες να βοήθησαν θετικά στον έλεγχο του παιγνιδιού).

 

Μια βαθμολογία ψηλότερη από το 8.4 είναι δυνατή έστω και εάν είναι ένας «κανονικός» αγώνας.

 

Εάν ο αγώνας είναι κανονικός εξαιτίας της απόδοσης του διαιτητή ή εξαιτίας μιας κρίσιμης και σημαντικής απόφασης του διαιτητή η οποία ελήφθη με ακρίβεια, τότε πρέπει να εκτιμηθεί σαν ένα θετικό σημείο για το διαιτητή.

 

Σε τέτοιες περιπτώσεις μια βαθμολογία 8.5 είναι η ενδεδειγμένη.

 

Εάν δοθεί βαθμολογία ψηλότερη του 8.4 ο Παρατηρητής πρέπει να περιγράψει όλα τα στοιχεία (με αναφορά στο λεπτό) τα οποία τοποθετούν την απόδοση του διαιτητή πάνω από το βασικό επίπεδο.

 

Πρέπει να αναφέρουμε ότι βαθμολογία 7.5 έως 7.7 ερμηνεύεται σαν κάτω από την προσδοκώμενη απόδοση.  Η ΟΥΕΦΑ αναμένει περισσότερα πράγματα από αυτή την απόδοση από τους διαιτητές στου αγώνες των, όπως τη βασική βαθμολογία 8.3 έως 8.4.

 

Οδηγίες:

 

Ένα καθαρό διαιτητικό λάθος που έγινε από το διαιτητή (θα συνεχίσει να θεωρείται σαν τέτοιο) έστω και εάν η αρχική του απόφαση διορθώθηκε μετά από επικοινωνία με το βοηθό διαιτητή ή επιπρόσθετο βοηθό διαιτητή.  Η ίδια βασική αρχή πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται εάν ο βοηθός διαιτητής ή ο επιπρόσθετος βοηθός διαιτητής κάνουν τέτοια λάθη.

 

Παραδείγματα:

 

Δίδεται ένα πέναλτι και μια κίτρινη κάρτα από το διαιτητή, αλλά κατόπι επέμβασης του επιπρόσθετου βοηθού διαιτητή η απόφαση ορθά αλλάζει και το παιγνίδι επαναρχίζει με ελεύθερο διαιτητή.

 

Ο διαιτητής αποτυγχάνει να αποβάλει ένα παίκτη ο οποίος δέχτηκε δεύτερη κίτρινη κάρτα και το παιγνίδι είναι σχεδόν έτοιμο να επαναρχίσει.  Ευτυχώς ο βοηθός διαιτητής επεμβαίνει πριν από την επανέναρξη του παιγνιδιού και ενημερώνει το διαιτητή για το λάθος του.

 

Ενώ και οι αποφάσεις είναι ορθές, η ΟΥΕΦΑ δεν μπορεί να δέχεται τέτοια λάθη σε διεθνές επίπεδο και κατά συνέπεια η βαθμολογία που εφαρμόζεται είναι κάτω από το 8.0.

 

3.    Κλίμακα αξιολόγησης για επιπρόσθετους βοηθούς διαιτητές

 

Η βαθμολογία που αναμένεται για μια απόδοση ενός επιπρόσθετου βοηθού διαιτητή πρέπει να είναι 8.3 / 8.4 όμως εάν κάποια ειδικά γεγονότα τυγχάνουν θετικού χειρισμού τότε η βαθμολογία να είναι πιο ψηλή.

 

Εάν οι επιπρόσθετοι βοηθοί διαιτητές έκαναν ένα καθαρό διαιτητικό λάθος που έχει σχέση με μια σημαντική απόφαση (π.χ κόκκινη κάρτα, πέναλτι κ.λ.π) τότε η πιο ψηλή βαθμολογία που του δίδεται είναι 7.9 ή 7.8.

 

Σε περιπτώσεις βαθμολογίας περισσότερης ή χαμηλότερης του 8.3 / 8.4 πρέπει να δίδεται μια καθαρή εξήγηση για την αιτία μέσα στην έκθεση.

 

9.0 – 10.0  Εξαιρετική απόδοση σε πολύ δύσκολες συνθήκες.  Βοήθησε το διαιτητή σε πολύ κρίσιμα γεγονότα κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού, όλα δε αυτά τα γεγονότα να αναφέρονται μέσα στην έκθεση.

 

8.6 – 8.9    Πολύ καλή απόδοση σε δύσκολες συνθήκες.  Βοήθησε καλά το διαιτητή σε περισσότερο από ένα κρίσιμα γεγονότα, τα οποία να αναφέρονται στην έκθεση.

 

8.5              Καλή απόδοση.  Βοήθησε το διαιτητή σε ένα τουλάχιστο κρίσιμο γεγονός το οποίο αναφέρεται στην έκθεση.

 

8.3 – 8.4    Κανονική απόδοση.  Εκτέλεσε τα καθήκοντα του με ένα αποδοτικό τρόπο.

 

8.0 – 8.2    Ικανοποιητική απόδοση αλλά απέτυχε να βοηθήσει τον διαιτητή σε μια τουλάχιστο μικρή περίπτωση κάτω από το δικό του έλεγχο, η οποία να αναφέρεται στην έκθεση (ελεύθερο λάκτισμα, γωνιαίο λάκτισμα, από τέρματος λάκτισμα κ.λ.π)

 

7.9        Ένα καθαρό διαιτητικό λάθος, άλλως η βαθμολογία 8.3 και πιο πάνω.

 

7.8         Ένα καθαρό διαιτητικό λάθος άλλως 8.0 – 8.2.

 

7.5 – 7.7    Κάτω από την προσδοκώμενη απόδοση / απέτυχε να βοηθήσει το διαιτητή σε περισσότερο του ενός κρίσιμα γεγονότα.

 

             Συμπλήρωσε εις το δεύτερο κουτί τη βαθμολογία που θα δινόταν χωρίς το καθαρό διαιτητικό λάθος.

 

4.    Κλίμακα αξιολόγησης για τον 4ο διαιτητή

 

Το σύστημα βαθμολόγησης του 4ου διαιτητή είναι τώρα όμοιο με το σύστημα που χρησιμοποιείται για τα άλλα μέλη της διαιτητικής ομάδας και στηρίζεται «στο σύστημα του καθαρού διαιτητικού λάθους».  Η καλή απόδοση θα πρέπει να βαθμολογείται μεταξύ 8.3 / 8.4.  Εάν ο 4ος διαιτητής χειρίζεται θετικά ειδικό γεγονός (α) ο βαθμός μπορεί να είναι πιο ψηλός από το 8.3  8.4.

 

Σε περιπτώσεις με πιο ψηλή ή πιο χαμηλή βαθμολογία από το 8.3 / 8.4 αναμένεται μια καθαρή εξήγηση στην έκθεση.

 

9.0 – 10.0       Εξαιρετική απόδοση μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

 

8.5 – 8.9         Πολύ καλή.  Έλεγξε καλά μερικές δύσκολες καταστάσεις.

 

8.3 – 8.4         Καλή.  Εκτέλεσε τα καθήκοντα του με αποδοτικό τρόπο.

 

8.0 – 8.2         Απογοητευτική.  Απέτυχε να εκτελέσει τα καθήκοντα του σύμφωνα με τις οδηγίες της ΟΥΕΦΑ.

 

7.9           Ένα καθαρό διαιτητικό λάθος με απόδοση βαθμολογίας 8.3 και πάνω.

 

7.8            Ένα καθαρό διαιτητικό λάθος με απόδοση βαθμολογίας 8.0 – 8.2.

 

7.4 – 7.7         Πτωχή απόδοση.  Επανειλημμένα απέτυχε να ελέγξει όσους είναι στην τεχνική περιοχή (ες) και απέτυχε να εκτελέσει τα καθήκοντα του σύμφωνα με τις οδηγίες της ΟΥΕΦΑ.

 

5.    Βαθμός δυσκολίας (Αξιολογείται ξεχωριστά για κάθε ένα μέλος της διαιτητικής ομάδας

 

        Ο βαθμός δυσκολίας ενσωματώνεται στη ξεχωριστή βαθμολογία για κάθε ένα διαιτητή.  Ο Παρατηρητής τώρα έχει να αποφασίσει και να συνεκτιμήσει το επίπεδο της δυσκολίας και την ικανότητα του κάθε διαιτητή να χειρισθεί κρίσιμα γεγονότα.

 

        Πληροφοριακά ο Παρατηρητής θα σημειώσει το βαθμό δυσκολίας στον περιληπτικό πίνακα.  Θα πρέπει να σημειώσει τα σημαντικά στοιχεία της απόδοσης των διαιτητών στην έκθεση του, αναφέροντας τα κρίσιμα γεγονότα που υπήρξαν, με σκοπό να δικαιολογήσει την τελική του βαθμολογία.

 

        Ο βαθμός δυσκολίας περιλαμβάνει τον αριθμό των αποφάσεων όταν ο διαιτητής επιδεικνύει μια αξιόπιστη εφαρμογή των κανονισμών του παιγνιδιού, αλλά επίσης εάν ο διαιτητής είχε να χειρισθεί κρίσιμα και με προκλήσεις γεγονότα με συχνότητα και ένταση.

 

Κανονικός:                 Ένα κανονικό παιγνίδι με λίγες δύσκολες αποφάσεις για το διαιτητή (ες).

 

Δύσκολος:                 Δύσκολο παιγνίδι με μερικές δύσκολες αποφάσεις για το διαιτητή (ες).

 

Πολύ δύσκολο:         Πολύ δύσκολο παιγνίδι με πολλές δύσκολες αποφάσεις για το διαιτητή (ες).

 

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στις σημαντικές αποφάσεις όπως:

 

1.  Σφάλματα / ενέργειες ξεγελάσματος μέσα και γύρω από την επανορθωτική περιοχή.

 

2.   Στέρηση μιας ευκαιρίας επίτευξης τέρματος / στέρηση ενός τέρματος.

 

3.   Ενέργειες βίας

 

4.   Μαζικές συρράξεις μεταξύ ποδοσφαιριστών και διαμαρτυριών εναντίων αποφάσεων των διαιτητών.

 

5.   Δεύτερη κίτρινη κάρτα

 

6.   Αποφασιστικές αποφάσεις για το offsise (κυρίως για το βοηθό διαιτητή).

 

7.   Ακρίβεια σε σχέση με τα κρίσιμα γεγονότα μέσα στην επανορθωτική περιοχή.

 

Τα πιο κάτω σφάλματα θα συμπεριλαμβάνονται στα καθαρά διαιτητικά λάθη:

 

1.   Αποτυχία στην αναγνώριση και τιμωρίας μιας καθαρής παράβασης δεύτερης κίτρινης κάρτας.

 

2.   Αποτυχία στην αποβολή ενός ποδοσφαιριστή από τον αγωνιστικό χώρο για μια καθαρή παράβαση κόκκινης κάρτας.

 

3.   Καθαρή υπόδειξη ή μη υπόδειξη ενός πέναλτι.

 

4.   Κρίσιμη / λανθασμένη ερμηνεία των κανονισμών του παιγνιδιού.

 

6.   Απόδοση Βοηθού Διαιτητή και επιπρόσθετου βοηθού διαιτητή

 

Είναι σημαντικό να δίδουμε ιδιαίτερη προσοχή στους βοηθούς διαιτητές και στους επιπρόσθετους βοηθούς διαιτητές.

 

Οι αποφάσεις για το offside είναι συχνά αποφασιστικής σημασίας στις περιπτώσεις επίτευξης τέρματος.

 

Επιπρόσθετα η χρησιμοποίηση των επιπρόσθετων βοηθών διαιτητών στηρίχθηκε στη βοήθεια που αυτοί θα δίδουν στο διαιτητή σε γεγονότα μέσα και γύρω στην επανορθωτική περιοχή.

 

Είναι έτσι σημαντικό να αξιολογούμε την εμπλοκή των, την ικανότητα και την κίνηση των και να εξασφαλίζουμε ότι εφαρμόζουν τις εξουσίες των χωρίς όμως και να τις υπερβαίνουν.

 

Η απόδοση των βοηθών διαιτητών επίσης είναι ένα σημαντικό στοιχείο μιας γενικά καλής απόδοσης της διαιτητικής ομάδας.

 

Η έκθεση για το βοηθό διαιτητή και τον επιπρόσθετο βοηθό διαιτητή πρέπει να συμπληρώνεται προσεκτικά και με ακρίβεια.

 

7.   Σχόλια για τον 4ο διαιτητή

 

Ο ρόλος του 4ου διαιτητή είναι να βοηθά τον διαιτητή σε όλες τις περιπτώσεις και να δίνει βοήθεια σε αυτόν για κάθε γεγονός που έμεινε απαρατήρητο από αυτόν ή από τους άλλους διαιτητές του αγώνα.

 

Ο Παρατηρητής θα εκτιμά, ειδικότερα, όλες τις καταστάσεις όπου εδόθη στο διαιτητή βοήθεια κατά τη διάρκεια του αγώνα.  Ο 4ος διαιτητής οφείλει να ενεργεί προληπτικά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας των αντικαταστάσεων (π.χ έλεγχος της στολής των παικτών, χρυσαφικών κ.λ.π).

 

Ο Παρατηρητής επίσης απαιτείται να αξιολογήσει εάν ο 4ος διαιτητής διεύθυνε αυτούς που είναι στην τεχνική περιοχή με το σωστό τρόπο παραμένοντας σταθερός όπου είναι αναγκαίο, αλλά όχι προκλητικός προς τους προπονητές εάν κάνουν την εργασία τους με ένα υπεύθυνο τρόπο.

 

8.   Συζήτηση μετά τον αγώνα

 

Είναι σημαντικό όπως ο παρατηρητής, με την άφιξη του μια ημέρα προ του αγώνα, ζητήσει από το συνοδό του, να μεριμνήσει για να έχει το d.v.d του παιγνιδιού ευθύς μετά τη λήξη του έτσι ώστε αυτός να έχει χρόνο να προετοιμαστεί για τη συνάντηση του με την διαιτητική ομάδα.  Ο συνοδός οφείλει επίσης να τακτοποιήσει ένα άνετο και ξεχωριστό χώρο για να γίνει αυτή η συνάντηση πριν από το δείπνο.

 

Μόλις ο παρατηρητής πάρει το d.v.d πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να διευκρινίσει οποιαδήποτε κρίσιμα γεγονότα τα οποία συνέβηκαν κατά τη διάρκεια του αγώνα ως επίσης και κάθε εκπαιδευτικό σημείο από το οποίο οι διαιτητές μπορούν να έχουν όφελος.

 

Γενικά σχόλια και συμβουλές για την απόδοση (παραδείγματα) και σημεία τα οποία έχουν συζητηθεί με τους διαιτητές.

 

Ο παρατηρητής είναι επίσης εκπαιδευτής για τους διαιτητές και η ανάλυση του πρέπει να σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να βοηθά τη γενική βελτίωση της διαιτητικής ομάδος.

 

Ο παρατηρητής πρέπει:

 

-           Να δίδει την ευκαιρία στο διαιτητή να εκφράσει τις απόψεις του και να ενθαρρύνει τη δική του ανάλυση.

 

-           Να βάζει προτεραιότητες (Σημειώστε δύο ή τρία βασικά σημεία).

 

-           Να αναφέρει πρώτα τα θετικά σημεία και μετά σημεία για βελτίωση αλλά πρέπει να τελειώνει πάντοτε με θετικό τρόπο.

 

-           Να δίδει συγκεκριμένες συμβουλές (στηριζόμενος στα συγκεκριμένα γεγονότα από τον αγώνα) τα οποία να είναι εμφανή και μη αμφισβητούμενα.

 

-           Να προσφέρει λύσεις και εναλλακτικούς τρόπους για βελτίωση σε συνεργασία με τη διαιτητική ομάδα.

  

Οι διαιτητές συχνά ενημερώνουν την ΟΥΕΦΑ ότι η έκθεση και τα σχόλια που έγιναν κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν συμφωνούν.

 

Για να ενθαρρύνει το διάλογο και για να διασφαλίσει ότι τα σημεία που έχουν συζητηθεί συμφωνούν με αυτά της έκθεσης, ο παρατηρητής πρέπει να αναφέρει δύο ή τρία θετικά σημεία και σημεία για βελτίωση τα οποία πρέπει να τα αναλύσει στο διαιτητή κατά τη διάρκεια της συζήτησης μετά τον αγώνα.

 

Σε καμιά περίπτωση κατά τη διάρκεια των συζητήσεων η βαθμολογία για την απόδοση των διαιτητών πρέπει να αποκαλύπτεται.